середу, 4 квітня 2012 р.

ІІ Фестиваль відбудеться!


ІІ Дитячий фестиваль народної іграшки відбудеться 12-13 травня 2012 року, у Львові, на пр. Шевченка до Дня матері. Спеціальні павільйони з дерева, які виготовлять народні умільці, та святкове вбрання проспекту змінять обличчя центральної вулиці Львова з урбаністичної зони крутих авто на дитячий майданчик для народних забав та майстер-класів народних мистецтв.
Метою фестивалю є:
·     привернути увагу громадськості до одного з надбань національної культурної спадщини України і Львівщини зокрема, якою є традиційна народна іграшка – дерев’яна яворівська забавка, вироби з соломи, шкіри, кераміки, мотузки та тканини;
·     популяризувати народні ремесла та мистецтво серед мешканців Львова, гостей міста та туристів, які відвідуватимуть Львів в літній період і напередодні Євро-2012;
·     під час науково-практичної конференції «Вплив різних видів народної творчості на формування дитячого світогляду: досвід та практика» розробити та запропонувати широкій аудиторії комплексні педагогічні та психологічні рекомендації щодо виховання у дітей та молоді засобами етнопедагогіки національного світогляду, ефективних впливів на формування у них української  ідентичності.

Проведення заходу також має на меті привернути увагу до таких важливих проблем як екологія іграшки та етнічні аспекти рухової активності і масових народних забав. Адже відомим є той факт, що не всі іграшки є безпечними для здоров’я дітей особливо молодшого віку. Більш з тих, що надходять у продаж, визнаються як такі, що можуть викликати алергічні реакції та навіть привести до отруєння дітей. Народна ж іграшка виготовлена з природних матеріалів, які фактично не оброблені жодними агресивними хімічними речовинами, лише пофарбовані екологічно чистими фарбами за давніми українськими технологіями. Окрім того є забутими традиційні для українського народу автентичні народні забави та ігри, які належать до фізичної культури та виховання, маючи також і змагальний компонент. 
Трохи згадаємо історію забавкарства на Галичині.
Традиція Яворівського забавкарства сягає далекого середньовіччя. Однак письмові згадки про цей промисел з’являються у 17-му столітті. У Яворові вже у 19-му столітті зафіксовано 89 родин, які разом виробляли у рік близько 3 тисяч іграшок. Цікаво, що у той час Яворівські умільці окрім традиційних іграшок намагались виготовляти забавки на зразок привезених з-за кордону. У 1896 році на виставці у Яворові демонструвались іграшкові швейна машина, млин, поїзд. І саме у цьому році місцева  влада відкрила Забавкарську школу.  До кінця року у ній навчалось аж 36 учнів. На потреби школи виділили будинок і кошти для придбання обладнання та інструментів. Неодноразово іграшки, виготовлені майстрами та учнями школи, експонувались на виставках міського Промислового музею у Львові у 1903 р, у 1907 р. – на виставці іграшок та їх проектів з Німеччини та Чехії, у 1908 р. – на виставці у Штутгарті та Карлсруе. Усередині минулого століття яворівська іграшка та її традиції занепали, однак не зникли.
Їх відродили у Івано-Франковому, у Художньому професійного-технічному училищі №14, де навіть запровадили спеціальність «живописець, художник розмалювання по дереву».
Організатори ІІ Міського дитячого фестивалю народної іграшки провели в період 2008-2011 р.р. чотири майстер-класи з народних ремесел для дитячої аудиторії та розробили нову концепцію подібних заходів спеціально для фестивалю. Це майстер-клас на тему «Зроби іграшку для себе з батьками». Ідея полягає у тому, щоб народний майстер надав заготовки дітям і батькам, які впродовж фестивалю «доведуть» до завершення дитячу іграшку – розпишуть, склеять, зв’яжуть (сплетуть) та ін. Весь процес буде проходити під наглядом народних майстрів-забавкарів та за їх керівництвом. Іграшка залишається в дарунок дитині.
Для майстер-класів будуть встановлені тимчасові намети типу шатро, обладнані столами та стільчиками, придбані всі необхідні матеріали для роботи дітей з батьками. Впродовж свята планується виставка-продаж виробів народних майстрів Львівщини. Всі учасники візьмуть участь у конкурсі найкращої дитячої власноруч зробленої іграшки на фестивалі „Це я зробив з батьками!”
Захід супроводжуватиметься аудіо супроводом та буде музично оформлений записами українських виконавців народної та сучасної музики, виступами народних колективів Львівщини.
  Під час фестивалю буде проведена науково-практична конференція «Вплив різних видів народної творчості на формування дитячого світогляду: досвід та практика» за участю провідних спеціалістів з проблематики дитячої психології та етнопедагогіки, народних майстрів, викладачів спеціалізованих навчальних закладів та керівників профільних державних установ.  Комплексні педагогічні та психологічні рекомендації щодо виховання у дітей та молоді засобами етнопедагогіки національного світогляду, ефективних впливів на формування у них української ідентичності та підтримка психологічного здоров’я будуть викладені у друкованому віснику конференції.
Підсумки  ІІ Дитячого фестивалю народної іграшки будуть висвітлені в ЗМІ та під час прес-конференції в одному з інформаційних агентств міста.
Запрошені делегації з різних міст України. Очікувана кількість учасників і гостей фестивалю впродовж 2-х днів більше 7000 осіб (враховуються статистичні показники минулого року у Шевченківському Гаю, де І Дитячий фестиваль народної іграшки відвідало більше 2000 осіб при відсутності рекламної компанії).

С.Хараху

Немає коментарів:

Дописати коментар